voor 4 personen
Sefardische snijbiet met kekererwten en gehaktballetjes
Jaren geleden reisden wij door Spanje en bezochten onder andere Ronda. In deze stad in de provincie Malága (Andalusië) hebben korte tijd twee beroemde Amerikanen gewoond: filmacteur en -regisseur Orson Welles en journalist/schrijver Ernest Hemingway. De laatste beschrijft in zijn (verfilmde) boek For Whom te Bell Tolls hoe fascisten tijdens de Spaanse burgeroorlog hun tegenstanders van de vele tientallen meters hoge kliffen in de El Tajo-kloof smeten.
Hemingway is vanaf mijn jeugd mijn grote idool. Er zijn weinig mensen met zoveel doorzettingsvermogen en wilskracht als deze schrijver/journalist. Wat had die gozer een karakter! Hij stond bijvoorbeeld voor dag en dauw op (vaak met een kater waar je U tegen zegt) en staande achter een lessenaar schreef hij zijn artikelen voor The New York Times en/of werkte hij aan een boek. Jammer dat hij idolaat was van stierenvechten, vissen en jagen. Nou ja, het kan erger: sommige andere favoriete schrijvers waren ronduit antisemiet, zoals: Charles Dickens, William Shakespeare en Louis-Ferdinand Céline - pseudoniem van Louis Ferdinand Destouches. Maar van Hemingway kun je tenminste zeggen dat een van zijn vier vrouwen Joods was.
In Ronda had Hemingway uiteraard zijn favoriete restaurant. Na enig navragen vonden we ‘zijn’ restaurant. Zijn vaste plek, waar de authentieke tafel en stoelen nog staan, als we de uitbater mogen geloven. De tafel was gedekt met serviesgoed uit Hemingway’s tijd. Voorwaar een klein heiligdom voor mensen als ik. Aan de muren en op commodes tientallen foto’s en prullaria van hem en Orson Welles. We hadden een tafeltje naast de Heilige Plek. In gedachten zag ik de grote man die zich tegoed doet aan een heerlijk Spaans gerecht, dat hij waarschijnlijk wegspoelt met Amerikaanse whisky. Wij beperkten ons tot een glas rode Spaanse wijn.
Omdat ik er niet helemaal met mijn gedachten bij was bestelde mijn vrouw ook mijn eten. Later, toen we in de richting van de beroemde Puente Romano (‘Romeinse brug’, ook bekend als Puente San Miguel) liepen, drong het tot mij door dat het eten in dat restaurant voortreffelijk was.
In de auto, op weg naar de volgende stad, reconstrueerden wij hoe dat gerecht met kekererwten en snijbiet in elkaar stak.
In mijn restaurant Meijers’ Deli stond het op de kaart met vermelding dat het een Sefardische schotel is. En daar was geen woord van gelogen, want Sefardisch betekent niets minder dan Spaans.


Voorbereiding
Indien je gedroogde kekererwten gebruikt - wat ik zelf altijd doe - laat deze dan tenminste zes uur weken, waarna je ze gaar kookt in het water waarin ze zijn geweekt.
Ik heb getest of er smaakverschil is tussen gedroogde en kekererwten uit blik. Conclusie: Als je ze zelf weekt en kookt zijn ze veel lekkerder.
Bereiding
1
Gehaktballetjes
Doe het gehakt in een kom en voeg het ei, kaneel, munt, kardemom, komijn, sugocasa, paneermeel, peper en zout toe. Gehakt en ingrediënten goed mengen, waarna je balletjes van draait die niet veel groter mogen zijn dan een hazelnoot.
Laat de gehaktballetjes in de olie of braadboter bruinen.
Doe ze daarna in een vergiet (met daarin een vel keukenpapier) om ze uit te laten lekken.
2
Groente
Spoel de snijbiet af en laat deze uitlekken. Dan in grove repen snijden. Haal de schil van de ui, halveer de ui en snijd hem in dunne plakken. Halveer de gewassen tomaten en snijd ze in niet al te dunne plakken.
Olie in een grote koekenpan of wok, warm laten worden en doe de ui er in, die je op een laag vuur laat garen - niet bruin. Als de uienringen bijna gaar zijn voeg je knoflook, suggocasa en tomaten toe. Ongeveer 2 minuten laten sudderen. Af en toe roeren. Dan de snijbiet, sugocasa kekererwten en kruiden toevoegen.
3
Als de snijbiet beetgaar is voeg je de gehaktballetjes toe en de Sefardische schotel op smaak brengen met peper en zout. Het geheel nog 2 minuten laten sudderen, wel af en toe door elkaar husselen.
Serveertip
Een ideale combinatie hierbij is gekookte rijst.
Ingrediënten groenten
300 gram kekererwten
(uit blik is makkelijk, maar gedroogde zijn smakelijker)
500 gram snijbiet
1 grote ui
2 rijpe tomaten
4 eetlepels sugocasa
1 theelepel paprikapoeder
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
1 theelepel kerrie
2 eetlepels zonnebloemolie
om de groenten in te stoven
Ingrediënten gehakt
400 gram rundergehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 eetlepels paneermeel
½ theelepel kaneel
½ theelepel gedroogde munt
½ theelepel kardemom
1 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel sugocasa
1 ei
1 eetlepel (zonnebloem)olie of vloeibare braadboter om de gehaktballetjes in te bakken
zout en peper naar smaak